Home Missbruket Pandoras ask

Pandoras ask

av David

Jag sitter i baksätet på en rostig gammal bil, som med tanke på ljudet, förmodligen inte har mera än halva avgasröret kvar. Vilket märke bilen har eller ens vilken färg den är, har jag ingen aning om. Jag är alltför insnöad i mina egna tankar. Om det är nervositet, rädsla eller förväntan som sköljer genom min kropp, vet jag heller inte. Antagligen en kombination av alla tre. Bilen är fylld av okända människor, den enda som är bekant är min gode vän som sitter i framsätet.

Alla ser så konstiga ut. De har ett uttryck i sina ansikten som jag aldrig tidigare sett. Deras ögonlock är uppsvällda och hänger så långt ner att deras ögon knappt syns. Min blick lämnar att vila på mannen bredvid mig, förundrad över hans livlösa ansikte. Jag undrar vad han tänker på, om han överhuvudtaget tänker. Efter en stund vänder han sitt huvud mot mig och möter min blick. Hans hud är kritvit och skrynklig, hans läppar så torra att de är fyllda med djupa sprickor. Jag tittar upp mot hans ögon och möts av en konstig blandning av hat och sorgsenhet. Som en lidande själ inspärrad i ett ruttnande fängelse gjort av kött och ben. Hans glansiga pupiller är som knappnålar, så små att man knappt kan se dem.

Efter att ha stirrat på mig en bra stund, tillräckligt länge för att göra mig obekväm, så för han sitt ansikte tätt mot mitt, så nära att hans andedräkt får mig att rynka på näsan och grina till. Långsamt höjs hans mungipor till ett brett leende. Framtänderna fattas och resten är gulbruna. Jag ser hur han njuter av att göra mig obekväm. Detta leende är inte av kärlek eller omtanke. Detta leende är inte skapt utav känslor som glädje eller lycka. Detta är ett leende som får kalla kårar att rusa längs min ryggrad. Han ser på mig som om han vet att någonting hemskt kommer att hända mig, något som får honom att le. Han blinkar med ena ögat åt mig och vänder bort sin blick.
Fascinerande” viskar jag tyst för mig själv medans mina tankar sjunker bort med bilens dån.

Vi kör in på en parkering vid några betonghöghus. Bilmotorn vrids av och alla stiger ur. Det är vinter, stora tjocka snöflingor faller stillsamt ner från skyn och kylan biter tag i hela min kropp så fort dörrarna öppnas. Men det tycks bara vara jag som störs av denna outhärdiga temperatur. Jag låtsas som ingenting och försöker smälta in genom att bete mig som de andra.

Vi går in i ett av husen och stiger in i en lägenhet. I vardagsrummet ligger en madrass bredvid en soffa, i mitten finns ett bord och längs väggen en tv. På golvet ligger barbiedockor. Små vagnar med leksaksdockor i sparkas hastigt undan då en av männen försöker ta sig fram till soffan. Tanken av att här också bor barn gör mig illa till mods.

Det är en förunderlig syn, golvet fyllt med leksaker men inte annars den minsta syn av liv. Inga tavlor, inga foton, inga dekorationer, totalt livlöst. Allas röster ekar en aning då lägenheten till största delen är tom. Det enda som klär väggarna är en gul hinna av tjära från alla cigaretter som brunnit och stället stinker av tobakslukt. Jag slår mig ner i soffan och ser mig runt med ögon stora av förundran,

så fascinerande” tänker jag tyst för mig själv.

Jag tittar ut över bordet och ser många intressanta saker. Där ligger allt från olika piller och pulver till knivar och pengar. Mina ögon fastnar på något annat, något speciellt som jag tidigare endast sett på film. På något konstigt sätt så tilltalar den mig. All min uppmärksamhet dras till den som om den försökte säga mig något. Min hand börjar automatiskt röra sig mot den för att ta reda på vad det är. Just före mina fingertoppar nuddar den så får jag en ilsken blick av mannen mittemot. Han tittar ner mot bordet och tillbaka på mig, jag förstår snabbt att det är bäst att inte röra något som inte är mitt på ett ställe som detta.

En tjej ställer sig framför mig, även hon har den där livlösa blicken och de glansiga knappnålsögonen. Hennes rörelser är långsamma, men inte på ett graciöst sätt, de är sorgsna. Som om livsgnistan har slocknat och det spelar inte längre någon roll hur länge saker och ting dröjer. Hon har inte bråttom någonstans, för det finns inget i livet att ha bråttom till. Inte längre något att se fram emot och inget att sträva efter. Det ser skönt ut, det finns inte ett endaste bekymmer i världen som skulle kunna infinna sig i hennes tankar. Hon finns bara här och nu denna stund, utan den minsta ånger över gårdagen och utan den minsta oro för morgondagen.

Jag vill smaka på detta sinnestillstånd hon befinner sig i. Åtminstone för en natt vill jag vara lika känslokall och obrydd som dessa människor. Låt mig snälla få fly denna jävla verklighet..

Bara för i natt..

Jag lägger fram pengarna och låtsas som om att jag vet hur det går till. Jag håller mig så lugn jag kan medans jag väntar på en reaktion och ber tyst för mig själv att ingen ska genomskåda min bluff. Tjejen griper tag i pengarna utan att knappt lägga märke till mig. Hon hasar iväg, mumlandes något på finska och rotar runt i en låda under teven. Hon kommer tillbaka med något i handen och frågar mig något men jag bara nickar och viftar med handen att det ser bra ut.

Fascinerad sitter jag bredvid och tittar på medans hon rör ihop denna magiska formel som ska göra mig till en av dem. Mina stora ögon följer med varje steg i processen men jag förstår inget av det hon gör. Jag har alltid haft ett intresse för saker som är förbjudna. Desto mer förbjudet desto mer intresserad blev jag. En vuxens order om att inte göra si eller så, fick mig att göra det oavsett om jag ville det eller inte. Vad de än sa så gjorde jag motsatsen. Det har varit likadant ända sedan jag var liten, innan jag varken kunde prata eller gå så visade jag min envishet.

Jag rycker till av att tjejen tar tag i min arm och spänner ett bälte runt. Hon synar mitt armveck och för verktyget mot den största ådern. Nålen penetrerar min hud och en droppe blod flyter in i pumpen och blandas med lösningen. Jag kan inte frångå att det på något sett ser harmoniskt ut. För en sekund så står allt stilla, jag ser hur vätskan skjuts in i mitt blodomlopp och känner hur substansen kryper ut i alla mina ådror. Det pirrar överallt och kroppsdel efter kroppsdel blir behagligt avdomnad, ända tills det slutligen når mitt huvud. Jag känner hur alla mina tankar bara rinner bort. Min ångest, mitt självhat och min osäkerhet är alla ett minne blott. Då, i den sekunden, uppstår något som jag aldrig tidigare varit med om.

..Tystnad..

Det blir helt jävla tyst. Inget ljud utifrån är starkt nog att bryta igenom denna barriär och här inne är det tyst. Inget grubblande, inget överanalyserande, ingenting. Mitt huvud har aldrig varit tyst, inte ens lugnt. Tankar och känslor har frenetiskt öst över mig enda sedan barnsben, inte en minuts vila utan att bli dragen och släpad genom psykets sjuka lekar. Men inte längre.. nu är det tyst.

Ett leende bredare än någonsin förut lägger sig över mitt ansikte. Mina ögonlock kliar och blir tyngre för var sekund, jag vänder mig mot spegeln och möts av min egen blick. Mitt leende är stort, men mina ögon, mina två små ögon, som tidigare varit stora av nyfikenhet och förväntan, finns ej längre. Det som stirrar tillbaka mot mig från spegeln är två trötta knappnålsögon som inte längre bryr sig, som inte längre drömmer. Men det skrämmer mig inte, inget skrämmer mig.

Jag ligger på golvet, stirrandes i taket och tänker inte på något. Jag är fortfarande förmögen att tänka, men för första gången får jag själv välja. Min vän lägger sig ner brevid mig, han tittar på mig, ler och säger “Nu har vi prövat, detta får vara den sista gången“. “Självklart” svarar jag “aldrig igen“. Vi båda ler med våra torra spruckna läppar och knappnålsögon, för vi vet att det är en lögn. Vi kommer båda två att komma tillbaka dagen efter, likaså dagen efter det. Innerst inne så vet vi.

Pandoras ask är nu öppnad och det finns inte längre någon återvändo.

You may also like

19 kommentarer

Cecilia september 3, 2018 - 7:27 f m

Du skriver på ett alldeles hänförande sätt och ditt sätt att beskriva det du varit med om, din verklighet, fångade min uppmärksamhet från första inlägget. Vilken känsla du har, sluta aldrig någonsin skriva.

Svara
David september 3, 2018 - 4:03 e m

Oj, tack så mycket Cecilia! Det ska jag inte ☺️
Kram på dig❤️

Svara
Christina september 3, 2018 - 3:26 e m

Första reaktionen när man läser blir Neeej, don’t do it… Förstår tillika hur skönt det måste vara att äntligen få tyst i huvudet, att få en paus från allt ‘skit’ som hela tiden trummar på, obevekligt…
Dyrköpt tystnad though 😢 , fast… vem vet…, vem vet vad all din erfarenhet leder till i framtiden!
Ibland går de starkaste före för att samla på erfarenhet som sedan andra kan få hjälp av…! ❤

Tack igen David & massa kramar!! 💜🤗

Svara
David september 3, 2018 - 4:07 e m

Jag vill tro att all den skit jag gått igenom och all den misär jag orsakat mina kära ska komma till nytta för någon annan. Att någon kan få tröst, förståelse eller till och med hopp av det jag skriver, gör att jag fortsätter.

Ta hand om dig Christina❤️

Svara
Nathalie september 3, 2018 - 4:34 e m

Alltså wow…Du skriver helt amazing, du borde helt klart skriva en bok, du har en sån talang!

Svara
David september 3, 2018 - 4:38 e m

Tack Nathalie! Ja vi får se vart livets vägar tar mig, kanske en vacker dag 🙂

Kram på dig❤️

Svara
tomppa september 3, 2018 - 6:04 e m

Mitt hjärta hoppa till. Trodde de ja läste va nutid. Men det va ju ditt gamla liv. Sluta skrämmas Dadde!!!

Svara
David september 4, 2018 - 5:53 e m

Haha näeh, detta var 10 år sedan så ta de lungt 😅❤️

Svara
SandraEmilia september 4, 2018 - 5:41 e m

Du skriver verkligen otroligt bra och med sån känsla!

Svara
David september 4, 2018 - 5:52 e m

Tack SandraEmilia! Jag försöker förmedla känslorna jag upplevt. Så kul att höra att de känns ☺️

Kram på dig❤️

Svara
J september 8, 2018 - 8:26 e m

Du skriver verkligen otroligt bra! Fastnade direkt för din blogg, har en släkting som knarkar och tyvärr verkar ingen nå fram till honom, knarket är det enda han har brytt sig om i 10 år nu…hur tycker du man ska göra som anhörig, hålla på och tjata om att söka hjälp eller låta honom vara? Det är så svårt att bara stå och se på då någon förstör sitt liv, vi är konstant rädda att han ska ta överdos…

Svara
David september 10, 2018 - 7:26 e m

Tyvärr så är det nästintill omöjligt att få en missbrukare att sluta om han inte själv vill det. Viljan måste komma från missbrukaren själv, viljan går heller inte att tjatas fram. Precis som alla andra människor så kommer ingen att göra en total vändningen i livet bara för att någon annan vill det. Och gör dem det av den orsaken, så kommer det inte vara hållbart.

Men håll ut för insikterna kommer förr eller senare ❤️

Vad man ska göra som anhörig är en väldigt känslig fråga och alla har olika åsikter. Min personliga åsikt (som inte har några som helst vetenskapliga studier bakom sig)
lyder så här:

Se efter med att möjliggöra. Att ge tex pengar eller skydd är saker som gör det lättare för missbrukaren att fortsätta sitt missbruk. Men främst av allt vill jag framhäva detta: Glöm inte bort att ta hand om dig själv i första hand. Om det är något som du inte mår bra av i längden som att tex bryta kontakten, gör det inte då. Om ditt hjärta brister av att inte prata med denne, då ska du fortsätta prata. Du är viktigaste människan i ditt eget liv. Så ta hand om dig själv. Kram❤️

Svara
J september 11, 2018 - 3:53 e m

Tack för att du tog dig tid att svara, allt gott till dig i framtiden! 😊

Svara
David september 12, 2018 - 1:49 e m

Desamma till dig ☺️❤️

Svara
Anna september 10, 2018 - 1:45 e m

Otroligt bra skrivet! vilken inblick! Ska bli intressant att läsa mera av vad du skriver 😊

Svara
David september 10, 2018 - 7:29 e m

Tack Anna! Härligt om du gillar de ☺️
Kram❤️

Svara
Riikka september 10, 2018 - 6:20 e m

Säger som övriga, ta vara på din skrivartalang, du har en alldeles fantastisk förmåga att sätta ord på saker och förmedla känslor och upplevelser till den som läser! Genom jobbet ser jag mycket av den värld du har levt i och möter människor som kämpar på samma sätt som du har gjort. Är övertygad om att dina upplevelser, tankar och din berättelse kan inspirera och ge perspektiv och hopp på väldigt många olika vis. Inte bara för människor som genomlever det du gjort utan även för dem som inte varit där och kanske har svårt att förstå och föreställa sig hur det kan vara. Tack för att du delar med dig!

Svara
Rosen september 11, 2018 - 6:31 f m

www, vilken text och vilken känsla du lägger ner i det du skriver. skönt att veta att du idag är fri från drogerna. mitt hjärta blöder dock för dessa barn du visste bodde där i lägenheten.hoppas de inte finns där längre, utan fått en tryggare tillvaro ❤

Svara
David september 12, 2018 - 1:48 e m

Tack så mycket! Jag är väldigt lyckligt lottad som både får vara i liv och drogfri. I våran värld är detta inte vanligt. Så många som mist sina liv till drogerna och så många som ännu lider ute i kylan. Mitt hjärta ligger hos dem.

Ta hand om dig, kram❤️

Svara

Kommentera