Home Livets lärdomar Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa

av David

Det finns en värld där allt är möjligt. En värld som ej är styrd av begränsningar och rädslor, där möjligheterna sträcker sig längre än ögat kan nå. Där solen skiner och du kan göra allt det du någonsin önskat. Denna värld kan även vara ett ställe där mardrömmarna besannas. För en värld där allt är möjligt, utan begränsningar, kan av en gud med fel intentioner bli ett glödande helvete. Det kan vara ett ställe dit drömmar, visioner och förhoppningar blir tagna för att torteras och slaktas. En värld som ej besitter universums, förvisso osynliga men oavsett befintliga, skyddande lagar kan vara en farlig plats. Dessa lagar är som en skyddsängel som bär oss just ovanför dödens yta då allt känns som värst.

Så vad är då denna plats för något?

Det är en plats som finns inom oss alla. En värld bakom lås och bom där den enda som har nyckeln är vi själva. Vi kan välja att dela med oss av det vi upplevt i vår inre värld eller vi kan i tysthet hålla det för oss själva, men hur vi än gör, så speglas det inre på vårat yttre. Vi må kunna dölja detaljerna som där finns, men vi kan ej dölja helheten. För med en dyster inre värld följer ej ett muntert yttre. Vi kan lotsas, vi har länge tränat oss på att lura vår omgivning. Men till vilket pris? De som verkligen känner oss ser ändå igenom denna charad och blir sårade av våra lögner. Själva blir vi knappeligen ett mer välmående väsen av att dölja våra egentliga känslor.

Men visst, det inre kan vara alltför mörkt att dela med sig av till omgivningen. Det kan vara något som vi inte önskar att våra älskade ska bli tvungna att bära. Vi ser ju vad det gör med oss, vi vill inte åsamka detta hos någon annan. Vilket är förståeligt, för så tänker ett empatiskt hjärta. Lägger de andras behov och välmående före vårat eget. Men vi måste ta hand om oss själva för om vi inte har oss själva, kan vi inte heller ha något annat.

Som tur är finns det en annan väg.

Må vi känna oss ensamma då vi går med våra tunga bördor inom oss och ett påklistrat leende över ansiktet. Vill inte bekymra någon med våra problem. Alla har fullt upp med sina egna, tänker vi och går vidare. Och ja, det har vi rätt i. Precis så är det. Vi har kanske till och med berättat det åt någon, blivit avvisade eller fått våra problem förminskade, vilket självfallet är bedrövligt. Men det innebär inte att vi inte måste ta ansvar över oss själva och söka den hjälpen vi förtjänar. För detta liv är inte alltid omtänksamt och omfamnande inför allt och alla. Tyvärr kan vägen bli väldigt kall, avvisande och ensam. Det är då vi behöver finna vår inre styrka, för livet är till oss inte medlidande.

Trots livets grymheter så får jag ofta en känsla av att dess positiva krafter tas i bruk då vi börjar sträva åt rätt håll. Då vi stagnerat och ältar det förflutna tycks inget gå vår väg. Men då vi börjar ta beslut som är goda för oss själva och för vår omgivning, ja då kommer fler goda saker att visa sig. Att motståndet upphör påstår jag ej, men livet kommer definitivt att visa fler av sina goda sidor. En sak vi kan göra idag, som enligt mig är det viktigaste om man lider av psykisk ohälsa eller mår dåligt, är att söka professionell hjälp. Det är det största steget mot tillfrisknande vi kan ta, det kommer knappast att vara det enda och inte heller det svåraste, men det viktigaste.

För vad vi nu vet så har vi bara detta liv. Slösa inte bort det med att tveka och vekna inför dess motgångar. Vi är skyldiga oss själva att åtminstone göra allt vad vi kan för en mer meningsfull vardag. Att göra allt vad vi kan för att få det vi så innerligt förtjänar, oavsett vårt förflutna. Det som har hänt har hänt, nu är det dags att se framåt och bli den konstnär du är. Måla din framtid ett penseldrag åt gången. Om det då innefattar att till först täcka den befintliga bilden i endast vit färg, gör då det. Börja från ett tomt blad och arbeta framåt, mot dina mål och mot ett bättre liv.

För om du har dig själv, kan du ha allt du någonsin önskat.

 

Tack.
#ajunkiespath
Föreläsning på kommande 8.5 vid kulturhuset i smedsby. 
Anmälningar sker till david@davidbjorkstrom.com
Evenemanget: www.facebook.com/en-missbrukares-tankar

You may also like

6 kommentarer

Christina april 3, 2019 - 4:20 e m

Hoppas att många läser det här! Det är så svårt att be om hjälp och blir du inte hörsammad (på olika sätt) så är det så lätt att ge upp.
Tack!!! 💜🤗

Svara
MissQ april 3, 2019 - 7:58 e m

Insiktsfullt igen Dadde! 🖒💕 Viktiga insikter som alla skulle behöva. Håller med Christina, hoppas många läser det här o följer din blogg! 😊

Svara
David april 7, 2019 - 1:35 e m

Tack MissQ! 😉 ❤️

Svara
Anki april 4, 2019 - 10:33 f m

Din mening: Det som har hänt har hänt, nu är det dags att se framåt och bli den konstnär du är. Önskar att alla unga (och även äldre) som mår dåligt skulle kunna ta den meningen till sig och tro på att de verkligen är de konstnärer de är. Fint skrivet! <3

Svara
David april 7, 2019 - 1:35 e m

Det hoppas jag med 🙂 ❤️

Svara
Emmi september 30, 2019 - 10:16 e m

Fint skrivet! Exakt vad jag behövde idag. De är så lätt att låsa in känslor.

Svara

Kommentera